Până la data de 31 ianuarie 2019, la nivelul secțiilor Spitalului Județean de Urgență Pitești au fost confirmate 63 de cazuri de gripă, dintre care 25 la adulți și 38 la copii. Conform raportărilor, la acest moment, la Secția Boli Infecțioase Adulți sunt disponibile 12 paturi dintr-un total de 39, în timp ce la Secția Boli Infecțioase Copii toate cele 30 de paturi sunt ocupate.

Astfel, în contextul epidemiologic actual, în vederea prevenirii transmiterii virozelor respiratorii/gripei asociate asistenței medicale, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești au fost instituite măsuri specifice privind accesul în unitate.
– accesul aparținătorilor în unitate se desfășoară doar în timpul programului de vizită și doar pentru un singur aparținător pentru fiecare pacient;

– în cazurile excepționale, când sunt admiși în unitate vizitatori, se va scurta timpul de vizită la 10 minute, iar vizitatorii vor purta obligatoriu mască și halat/pelerină de unică folosință. Se va face triajul epidemiologic al acestora, excluzându-se persoanele cu semne clinice de boli respiratorii acute;- în secțiile cu risc crescut – Neonatologie, Boli Infecțioase, Oncologie, Obstetrică, ATI, Hematologie – accesul vizitatorilor este interzis.
De asemenea, s-au refăcut stocurile de antiseptice, dezinfectante, dar și de materiale de protecție și s-au plasat comenzile pentru stocurile de antivirale.
Ministerul Sanatatii recomandă populației să aplice cu rigurozitate recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal, astfel:
– evitarea contactului cu persoanele care prezintă simptomatologie respiratorie;
– evitarea aglomerărilor de persoane în spații închise;
– purtarea măștilor de unică folosință (cu acoperirea gurii și nasului);
– consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
– izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

– igiena respiratorie și eticheta de tuse (tehnica de tuse și strănut cu utilizarea de batiste nazale de unică folosință, cu poziționarea la minimum un metru față de celelalte persoane, urmată de igiena mâinilor);
– vaccinarea antigripală.