Procurorul-şef interimar al DNA,  Călin Nistor, a prezentat bilanțul pe anul 2018. Astfel, anul trecut  Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis în judecată cauze cu un prejudiciu total de 412 milioane de euro.

„Activitatea DNA a fost concentrată pe recuperarea produsului infracţiunii. Au fost trimise în judecată cauze cu 412 milioane de euro prejudiciu total. Sechestre, ipoteci pe bunuri în valoare de peste 400 de milioane de euro. Cifra este aproape dublă faţă de anul 2017”, a precizat Călin Nistor, la bilanţul DNA. El a mai spus că „valoarea măsurilor asiguratorii este mult mai mare” faţă de anul anterior.
În concluziile prezentate, Nistor a spus că ”am abordat corupția la nivel mediu și înalt, dată fiind calitatea persoanelor condamnate”.

”Au fost 89 de persoane condamnate care dețineau funcții importante în administrația publică locală sau centrală, companii de stat, magistrat sau alte persoane”, a declarat Nistor. El a mai spus că le-a transmis procurorilor să continue anchetele cu profesionalism, punând accentul pe infracțiunile din domeniul sănătății, al achizițiilor publice și infracțiunile privind subvențiile și fondurile europene.
”Am constatat că se menține trendul de scădere a numărului de înregistrări primite de DNA, se reduce numărul de dosare rămase nesoluționate pentru că procurorii au păstrat ritmul de lucru”, a mai declarat el, adăugând că a crescut valoarea prejudiciilor reținute în baza deciziilor de instanțe.
Pe de altă parte, potrivit lui Călin Nistor, activitatea serviciilor teritoriale ale DNA a fost scăzută, existând servicii teritoriale care au finalizat un singur rechizitoriu.
„Am avut servicii teritoriale cu un singur rechizitoriu pe toată durata anului 2018. Calitativ, remarcăm că structura pe funcţii ale celor trimişi în judecată îşi păstrează relevanţa raportat la natura activităţii noastre. Dosarele DNA au vizat înalţi funcţionari ai statului, magistraţi, ofiţeri de poliţie, directori de companii şi persoane din Educaţie şi Sănătate”, a mai spus procurorul-şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
De asemenea, procurorul şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a declarat că 2018 a fost un an „atipic”, marcat de plecarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, de decizii ale Curţii Constituţionale cu impact asupra procurorilor şi de controale ale Inspecţiei Judiciare.
„2018 a fost pentru DNA un an atipic. Practic, nu e un secret pentru nimeni, la jumătatea anului a încetat mandatul şefului Direcţiei. Activitatea a fost de asemenea marcată de schimbări ale legislaţiei cu relevanţă pentru Direcţie, de decizii ale CCR ce au avut impact direct sau indirect asupra lucrului Direcţiei sau asupra structurii acesteia”, a explicat magistratul Nistor, potrivit Agerpres.
Acesta a precizat că în anul 2018 au avut loc cinci acţiuni de control ale Inspecţiei Judiciare.