Economica.net anunță faptul de deja Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a achitat prima factură către austriecii de la Porr care construiesc secţiunea 1 Sibiu – Boiţa din cel mai important proiect rutier al României.
Constructorul austriac Porr a emis la începutul lunii trecute prima factură aferentă contractului de proiectare şi execuţie a secţiunii 1 din Autostrada Sibiu – Piteşti.

În valoare de 4,68 milioane de lei, această factură a fost decontată pe 20 august, potrivit datelor din Registrul Operaţiunilor Generatoare de Obligaţii de Plată (ROGOP) al CNAIR.

Amintim că în aprilie 2019 a fost semnat contractul cu austriecii de la Porr pentru secţiunea 1. Ei au început deja activitatea de proiectare, potrivit unor imagini de pe viitorul şantier, surprinse în iulie de pasionaţii de infrastructură.

Secţiunea 1 Sibiu – Boiţa este deocamdată singurul tronson din Autostrada Sibiu – Piteşti care are constructor desemnat.

Până la jumătatea lunii septembrie, CNAIR ar uma să desemneze şi câştigătorul licitaţiei pentru secţiunea 5 Curtea de Argeş – Piteşti, potrivit surselor ECONOMICA.NET. Constructorul cu cele mai mari şanse este firma italiană Astaldi.

De asemenea, în cursa pentru secţiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeş au intrat 10 constructori.

În ce piveşte secţiunile 2 şi 3, CNAIR umează să contracteze servicii de foraje geotehnice, pentru a lansa ulterior licitaţii de proiectare şi execuţie.

Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de 123 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi, Sibiu – Boiţa, Boiţa – Cornetu, Cornetu – Tigveni, Tigveni – Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.

Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est. Aceasta este cerută şi de către Dacia – Renault, cel mai mare exportator al României.