Totodată, în situațiile în care coșurile de fum sunt montate greșit sau nu sunt întreținute corespunzător, acestea devin un adevărat pericol pentru locuitorii construcțiilor, dar și pentru vecinătăți.
Această situație este una dintre cele mai frecvente cauze ale unui incendiu în sezonul rece.

Cei mai mulți dintre utilizatorii ai sobelor minimalizează sau ignoră complet curățarea coșurilor de evacuare a fumului.

În consecință, pentru a evita incendiile provocate din cauza coșurilor sau burlanelor de fum necurățate, amplasate necorespunzător față de materialele combustibile sau neîntreținute corespunzător, vă rugăm să verificați, să curățați și să reparați coșurile de fum, ori de câte ori este nevoie, obligatoriu anual, premergător sezonului rece.

De asemenea, este necesar să:
– NU folosiți sobe cu fisuri/crăpături sau alte mijloace de încălzire defecte și obligatoriu să aibă ușițe la focare/cenușare;
– NU uscați pe sobe materiale combustibile (lemne, rufe sau alte materiale);
– NU supraalimentați sobele și obligatoriu ușița focarelor trebuie închisă, pe cât posibil să nu fie lăsate nesupravegheate. Recomandăm amplasarea unei tave metalice pe podea;
– NU aprindeți focul cu benzină, motorină sau alte lichide inflamabile care produc vapori;
– NU lăsați niciodată copii nesupravegheați cu soba aprinsă ori cu sursele de aprindere la îndemână.

Izbucnirea incendiilor în locuințe și gospodării cetățenești poate fi preîntâmpinată dacă sunt respectate masurile minime specifice de prevenire a incendiilor., avertizează ISU Argeș.