De Revelion, românii au diferite superstiții menite să le aducă bunăstarea în anul care vine. Există mâncăruri specifice, se poartă roșu și neapărat bani în buzunar, la trecerea dintre ani.

Spre exemplu: Nu intra în noul an cu datorii! Încearcă să scapi de ele cât mai repede cu putinţă, altfel vei avea probleme cu banii tot anul.

O altă superstiţie spune că trebuie să mănânci peşte în noaptea de Revelion ca să te poţi strecura printre probleme şi obstacole în noul an, cu agilitatea unui peşte în apă.

De asemenea, nu este bine să împrumuţi bani în prima zi din an.

Pe 1 ianuarie, tradiţia spune că prima persoană care îţi intră în casă trebuie să fie un bărbat, ca să te bucuri de protecţie şi noroc în anul care tocmai a început.

Tot de Revelion trebuie să porţi o haină nouă, care simbolizează schimbarea şi prospeţimea. De asemenea, ţine ceva roşu asupra ta. Te apără de spiritele rele şi privirile malefice, exact aşa cum se spune că îi apără pe bebeluşi de deochi.

Se spune că trebuie să mănânci struguri sau stafide în noaptea de Anul Nou ca să ai mulţi bani în anul 

Și celelalte popoare ale lumii au superstiții legate de Noul An.

Superstitii si traditii de Anul Nou (Revelion) in Spania

Spaniolii sunt si ei destul de superstitiosi. Un obicei de Anul Nou este sa mananci cate o boaba de strugure la fiecare din cele 12 batai la ceasului care vestesc trecerea in noul an, ele fiind dorinte pentru fiecare luna a anului.

Superstitii si traditii de Anul Nou (Revelion) in Grecia

Grecii dedica ziua de Anul Nou Sfantului Vasile. Copiii isi lasa incaltarile langa semineu in noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la sfantul cel bun. Adultii mananca ceva traditional, vassilopitta, o prajitura in care este pusa o moneda din argint sau din aur. Cel care gaseste moneda va avea noroc tot anul.

Superstitii si traditii de Anul Nou (Revelion) in Olanda

La olandezi, „Oudejaarsdag” sau „ziua anului trecut” (31 decembrie) este sarbatorita prin multe focuri de artificii, care incep in zori si tin pana tarziu in noapte.
Superstitii si traditii de Anul Nou (Revelion) in Scotia
In Scotia, Anul Nou este numit „Hogmanay”. In unele sate sunt aprinse suluri de smoala, care apoi sunt lasate sa se rostogoleasca pe strazi. Astfel, anul vechi este ars si celui nou ii este permis sa vină. La fel ca si la romani, scotienii cred ca prima persoana care le va intra in casa de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul va fi norocos daca este un barbat brunet, care aduce un dar.

Superstitii si traditii de Anul Nou (Revelion) in China

Anul Noul chinezesc este sarbatorit undeva intre 17 ianuarie si 19 februarie, cand este Luna Noua, „Yuan Tan”. Chinezii din intreaga lume participa la procesiuni pe strada, unde sunt aprinse mii de lanterne. Ei cred ca spiritele rele sunt peste tot in acea perioada, asa ca aprind artificii pentru a le indeparta.

Superstitii si traditii de Anul Nou (Revelion) in Japonia

Pentru japonezi, Anul Nou, „Oshogatsu”, este una dintre cele mai importante sarbatori. In decembrie, sunt organizate „petreceri de uitat anul” sau „Bonenkai”, prin care oamenii lasa in urma problemele ai grijile anului pe cale sa se incheie. In Ajun, la miezul noptii, familiile merg la cel mai apropiat templu pentru a imparti sake si pentru a asista la cele 108 de lovituri de gong care anunta trecerea in noul an.
De asemenea, în noaptea de Revelion trebuie neapărat să ne punem în gând o dorință.