Să expunem un adevăr care nu trebuie să se mai întâmple niciodată despre o vreme întunecată a comunismului, România, Experimentul Pitești.

Acesta este primul film realizat vreodată pe această temă.

Deoarece entitățile statului din România au refuzat să finanțeze acest proiect, filmul este finanțat prin donații, devenind astfel un proiect 100% independent, inițiat de regizorul Victoria Baltag. Puteti si dumneavoastra sa donati, fiind necesari inca 36000 euro pentru finalizare.

Filmarile au avut loc în locații autentice din România, cum ar fi muzee, case memoriale, forturi din București, fosta închisoare din Pitești și a fost finalizată în 2015.

Subiectul experimentului Pitești a fost ascuns de ochii publicului până de curând și de aceea credem că este important ca cât mai mulți oameni să afle despre el.

Ceea ce s-a întâmplat în România a fost un moment teribil în istorie.

Ce este „Experimentul Pitești”?

Filmul prezintă povestea adevărată a evenimentelor care au avut loc în România între 1949 și 1951 când, în urma instituirii regimului comunist, toți studenții au fost obligați să devină membri ai Partidului.

În consecință, cei care au refuzat au fost închiși și „reeducați”.

Fenomenul de reeducare, concept împrumutat pedagogului sovietic A.S. Makarenko s-a bazat pe presupunerea că fiecare persoană poate deveni o „nouă entitate” prin „reeducare”, care în acest caz a fost obținută prin tortura fizică și mentală.

Cine este Victoria Baltag?

Victoria este un regizor de film și producător român care a primit multiple premii de la festivaluri de prestigiu, cum ar fi Festivalul de Cercetare LSE și Sheffield Film Festival.

În 2014, a început să lucreze la Experimentul Pitești și a filmat în 2015 – o întreprindere monumentală care a implicat mai mult de 300 scene, 16 ore de filmare pe zi și până la 7 scene pe zi.

Victoria a contactat Diaspora română din SUA pentru ajutor și va fi în Statele Unite în septembrie pentru a strânge fondurile necesare pentru a finaliza filmul ei.

Societatea Viitorul Roman, Asociația Românilor din New England, Centrul Român din Chicago, Connections România, Centrul Comunitar Român din Sacramento, comunitatea românească din Las Vegas, Comunitatea românească din San Francisco și românii din Colorado salută inițiativa ei și vă încurajează să vă mulțumiți

Banii strânsi din donații sunt necesari pentru plata companiilor externe de post-producție care vor efectueze editarea sunetului, corecturile de culoare, muzica de fundal, precum si editarea finală materialelor.

Fondurile sunt necesare până pe 30 septembrie 2019.

Sursa foto si text