Fostul primar al orasului Pitesti, Tudor Pendiuc, a fost condamnat definitiv la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru instigare la abuz in serviciu. Decizia a fost data de Curtea de Apel Pitesti, dupa ce initial Pendiuc fusese achitat de Tribunalul Arges.

Instanta i-a stabilit fostului primar un termen de incercare de 3 ani in care trebuie sa respecte mai multe masuri, dar si sa presteze 90 de zile de munca neremunerata in folosul comunitatii la Directia de Sanatate Publica Arges sau Inspectoratul Scolar Judetean Arges.

In acelasi dosar, Florentin-Mircea Braniste, director al Administratiei Domeniului Public Pitesti, a fost condamanat la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu. Pendiuc nu va mai avea voie să candideze la primărie, deși se zvonea că vrea să-și mai încerce inca o dată norocul.

Iată și o parte dintre interceptările DNA din acest dosar:
Interceptati de DNA

Interceptarile sunt din luna septembrie 2014, iar in noiembrie 2014, procurorii DNA l-au retinut pe Pendiuc pentru luare de mita si abuz in serviciu in dosarul „Publitrans”.

Astfel, din stenogramele discutiilor lui Pendiuc se vede cum acesta punea presiune pe Braniste sa „construiasca lucrarea”, potrivit interceptarilor publicate in Adevarul.

Cand s-a dat drumul la asfaltarea drumului, primarul i-a cerut sefului ADP sa trimita special la fata locului un om care sa verifice stadiul de intarire a asfaltului turnat: „Ia ziceti-mi si mie: pan’ la ce ora trebuie tinut…blocat drumu’ ala?”.

„Au terminat, inteleg a… pana pe la ora cinci, au terminat… Macar vreo doua ore. Pa la sapte, asa…”, era prompt Braniste.

Pendiuc discuta si cu prietena si subordonata sa, Elena Carmen Lis, beneficiara acestui drum. Tanara era suparata, „sunt nervoasa de nici nu va puteti imagina”, pentru ca unul dintre vecini era nemultumit de calitatea lucrarii: „E… doamna Carmen, ca la romani. Se putea mai bine, da’ de! Asa… e la romani”, i-ar fi reprosat femeii un vecin care stia pentru cine a fost asfaltat drumul.

Aceasta nu s-a putut abtine si i-a aruncat carcotasului: „Pai, domne, dumneata stii ca aici am facut treaba asta si c-aici era… aici este privat si ca trebuia sa platim din buzunar ca sa facem treaba asta? Si io’: E gratis ca sa nu mai inoti in pamant, prin pamant si… si spui ca era loc de mai bine?. Na! Prostii! Prostii baltii! (…) Da, ma, iubitu’, ma. Da, ma, iubitu’ si daca nu m-a enervat asta, ma, iubitu’, ma. Ma iubitu’, cum poti fi atat de bou? Acum nu schimb eu oamenii, ca nu asta mi-am propus, sa m-apuc sa-l educ”, i se plangea Carmen Lis primarului Pendiuc.

„Lasa-i dracu’, nu te mai enerva”

„Eu i-am spus doar: Bai, domnu… dumneata stii cine, ca… cine a facut asta? Domne, io’ am facut treaba asta. Si asta… este facuta… moca (gratis in argou – n.r.) . Moca, daca stii ce e aia, moca. Pai cum, mai, cum poti dumneata sa spui cand a… ca nu este bine facut cand dumneata inoti prin pamant, pana intri a… pa treptele casei?”, povestea furioasa femeia.

„Iubarita, lasa-i dracu’ nu te mai enerva, fir-ar ai dracu’ de prosti, ca nu merita sa te enervezi. Asta e… un pacate amarate ca daca… statea dracu’, avea cizme pe acolo, n-avea pantofi. Da-i dracu’. Iubire, nu te s… Da-i dracu’… Ce-or zice, or zice. Bine ca e facut acolo, bine ca s-a rezolvat. Acuma… mai vedem si cu partea ailalta si gata… cu intrarea cu… (neinteligibil) „, era impaciuitor Pendiuc.