Vacanţă de iarnă de două săptămâni, în loc de trei, o nouă programare a tezelor și un bacalaureat diferențiat. Este o parte a reformei pe care o propune ministrul Educaţiei. Modificările ar trebui să se regăsească într-o nouă lege, pe care PSD a promis-o încă din campania electorală.Semestrul I s-ar putea încheia în decembrie odată cu începerea vacanței de iarnă, iar vacanța intersemestrială, din februarie, ar urma să dispară. Este propunerea ministrului Educatiei. Elevii s-ar întoarce astfel, în luna ianuarie, la şcoală direct în semestrul 2. Ar avea vacanţa de primăvară de 2 săptămâni şi vacanţa de vară, care începe în iunie.

În 2019, liceenii își vor da Bacalaureatul începând cu 3 iunie, iar elevii de la clasa a VIII-a vor trece prin Evaluarea Națională începând cu 18 iunie. Ministrul Educației vrea ca examenele să fie organizate mai devreme și vrea un Bacalaureat diferențiat. Dar liceenii care aleg o meserie, nu vor putea mai târziu, cu aceeași diplomă, să se înscrie la facultate. Președintele Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților are rezerve că propunerea ministrului ar fi cea mai bună soluție pentru absolvenții liceelor tehnologice.

Fostul ministru al Educației, Liviu Pop susține că mai multe propuneri făcute de Ecaterina Andronescu vor fi discutate chiar în prima în ședința parlamentarilor PSD.