In localitatea Ștefan cel Mare, 2 persoane s-au intoxicat cu monoxid de carbon din cauza unei instalații instant, cel mai probabil un boiler. Pompierii argeșeni intervin pentru salvarea lor.

Intoxicaţiile cu monoxid de carbon apar adesea din cauza defecţiunilor la aparate de încălzire cu combustie, precum sobă, şemineu, aragaz, radiator cu petrol, grătare ori autovehicule în funcţionare în încăperi închise. Nivelul redus de oxigen conduce la o ardere incompletă a gazului, astfel încât în încăpere este degajat monoxid de carbon. Una din cele mai frecvenţe cauze ale intoxicării cu monoxid de carbon sunt instalaţiile de încălzire cu combustie, insuficient ventilate.

Cu cât cei din incăpere sunt mai expuşi atmosferei nocive, cu atât starea lor va evolua spre intoxicare gravă. De aceea, când intră într-o încăpere incendiată, pompierii poartă neapărat măşti de protecţie respiratorie.
Simptome ale intoxicaţiei cu monoxid de carbon
Ţineţi cont că simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon sunt asemănătoare cu cele ale gripei. Dacă aveţi dureri de cap, ameţeli, stări de greaţă şi dureri de piept, nu vă grăbiţi să beţi un ceai şi să luaţi un antiviral. Verificaţi mai întâi dacă stările de rău dispar sau nu la aer curat. Dacă vă simţiţi rău doar în casă (sau în alt mediu închis), verificaţi instalaţia de gaze.

Potrivit crucea-rosie.ro, o concentraţie foarte mare de monoxid de carbon vă pune viaţa în pericol, fiind de ajuns câteva minute de expunere pentru a suferi un atac cerebral, infarct, pierderea memoriei şi, în cele din urmă, deces.

Iată care sunt simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon:

la expunere redusă: dureri de cap, ameţeli;
la expunere medie: dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, puls rapid, reflexe şi judecată încetinite, scăderea forţei musculare, tulburări de vedere;
la expunere ridicată: tentă vişinie a pielii, convulsii, comă, deces.
În cazul femeilor însărcinate, intoxicaţia cu monoxid de carbon poate afecta ireversibil fătul!