Pe 20 mai se împlinesc 632 de ani de la prima atestare documentară a orașului nostru. Prima atestare documentară datează din 20 mai 1388, când domnul Mircea cel Bătrân întărește Mănăstirii Cozia, „o moară în hotarul Piteștilor”. Atestarea documentară de la 1388 a făcut din Pitești, alături de Câmpulung, Curtea de Argeș, Brăila și Slatina, unul dintre cele mai vechi târguri.

Prima menționare a Piteștiului ca oraș apare la 1 aprilie 1510, într-o carte a lui Vlăduț. Cancelaria Domnitorului Neagoe Basarab (1512-1521) a emis la 22 noiembrie 1517 un hrisov în care este semnalată existența curților domnești la Pitești.

Obișnuiți cu manifestări dedicate aniversării orașului, anul acesta, din cauza crizei care a fost provocată de virus, piteștenii nu vor mai avea parte de evenimente cultural-artistice. Pe rețelele sociale, municipalitate a transmis următorul mesaj, însoțit de fotografii din perioadele cand mii de oameni umpleau centrul orașului pentru a se bucura împreună că locuiesc în această frumoasă asezare istorică.

În contextul situației actuale, care impune în continuare restricții privitoare la evenimente cu public și manifestări cultural-artistice sau sportive în comunitate, cea de-a 28-a ediție a Zilelor Municipiului Pitești nu va putea fi sărbătorită așa cum ne-am fi dorit. Dar amintirea momentelor speciale din alți ani este vie în sufletele celor care spun, cu drag, „acasă, la Pitești”!
Evenimente cu tradiție pentru piteșteni, precum Concursul Național de Dans Sportiv „Dansul Florilor”, Festivalul Coral Internațional „Emanoil Popescu”, Cupa Municipiului Pitești la Șah sau concursuri sportive mai noi, precum Competiția Sportivă „Pitești Half Marathon” sau Concursul Județean de Gimnastică, vor fi așteptate să revină în anii următori, alături de vernisaje artistice, concerte simfonice și spectacole folclorice, folk și de muzică ușoară, cele care au atras întotdeauna, în parcuri și în centrul Piteștiului, mii de părinți și copii.
Piteștiul este casa noastră. Este locul în care am crescut sau am clădit un cămin, în care învățăm, muncim, cădem și ne ridicăm, greșim, încercăm din nou, reușim, iubim, suferim și suntem fericiți, cel care ne împărtășește bucuria, ne înțelege tristețea, ne așteaptă mereu, cu porțile deschise, acasă, ca un părinte veșnic tânăr.
Acum, de ziua lui, vă invităm să îl celebrăm ca pe un prieten drag! Orice piteștean care dorește să exprime o urare pentru orașul nostru poate să o facă printr-un scurt mesaj, video sau text, pe care îl puteți trimite în mesageria paginii. Ce ne place la Pitești, ce îi dorim pentru viitor, ce amintire dragă despre el avem? Un caleidoscop de sentimente și idei, ce vor alcătui un buchet de gânduri bune, toate unindu-și culorile într-o singură undă transmisă în eter: Pitești, te iubim!