Disensiunile dintre Jandarmerie și o parte a românilor nu s-au încheiat. Pe Facebook, cei care editează Revista Ultra’, au creat un eveniment intitulat ”Interzis Jandarmeriei Române să defileze de 1 Decembrie 2018”, făcând referire la evenimentele petrecute în vară la manifestările care au avut loc la București. Practic, „ultrașii” atrag atenția jandarmilor asupra faptului că prezența lor la defilările dedicate Zilei Naționale nu este oportună. Presa națională a redat inițiativa respectivei reviste, materiale taxate de cei de la Revista Ultra’.

Iată ce a titrat Adevarul:

Suporterii echipelor de fotbal au creat un eveniment pe Facebook, cu titlul ”Interzis Jandarmeriei Române să defileze de 1 Decembrie 2018”, prin care îşi anunţă prezenţa şi la Alba Iulia.

Jurnaliștii de la Adevărul redau și un pasaj din ce au scris cei de la revistă: Daca Jandarmeria Română nu va avea decenţa să se retragă de la parada de 1 decembrie, atât la Alba Iulia, cât şi în Bucureşti, vă invităm sa îi oferiţi ceea ce merită sau să vă întoarceţi cu spatele la defilarea jandarmilor, ridicând aceleaşi degete pe care Florin Iordache le arată românilor. Romania este a noastră, nu a lor!”, se arată în descrierea evenimentului, publicat şi pe site-ul revistei Ultra.  

In consecință, echipa Ultra reacționează:

În ”profesionalismul” lor specific, cei de la Adevărul anunță un protest al ultrașilor, la Alba Iulia, indicând evenimentul creat de noi, legat de interzicerea Jandarmeriei la defilarea de 1 Decembrie.Nu are rost să reformulăm ce le-am scris și lor, așa că vă redăm exact comentariul nostru, pe pagina celor de la Adevărul:
”Apreciem faptul că ați preluat o știre de la noi, dar ați distorsionat-o puțin, în sensul că, în primul rând, NU ESTE NICIUN PROTEST ANUNȚAT DE ULTRAȘI, la Alba-Iulia. Nu scrie nicăieri că va fi vreun protest, nu este menționat niciun detaliu legat de locație, de către cine este făcut etc. Dacă sunteți angajați ai Adevărul, atunci scrieți adevărul.
În al doilea rând, știm că este puțin ciudat pentru voi, cei din redacția Adevărul, să acceptați faptul că există o revistă a fenomenului ultras, dar chiar așa este. Evenimentul nu este creat de către suporteri (nu este specificat nicăieri acest lucru), ci de Revista Ultra’, o revistă creată acum mai bine de șapte ani, în 2011. Noi nu am făcut decât să le sugerăm celor de la Jandarmeria Română că nu au ce căuta să își etaleze uniformele noi, de Ziua Națională, când ei își tratează, așa cum se știe, cetățenii acestui popor. Iar ultrașii înșiși sunt cetățeni ai acestei țări.

Nu în ultimul rând, ați menționat un alt detaliu greșit, faptul că ”suporterii anunţă că evenimentul este organizat de revista Ultra’ în colaborare cu Poetul din peluza. Greșit, acest eveniment este anunțat de Revista ULTRA’, nu de suporteri. Noi suntem jurnaliști. Amatori, dar mai jurnaliști decât mulți care se dau jurnaliști. Cei care ne cunosc și ne-au mai cumpărat și revistele tipărite știu despre ce e vorba.”

Și purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru, a postat un mesaj pe pagina sa personală:

În ultimele zile am primit multe mesaje prin care sunt îndemnat să distribui şi eu imagini cu violenţele din Franţa. (…) Cred că ar fi greşit, în egală măsură, să demonizăm sau să idealizăm ceea ce se întâmplă acum în Franţa”, a explicat Marius Militaru, adăugând că, şi de o parte, dar şi de cealaltă, cultivarea compulsivă a violenţei ca mijloc de afirmare şi exprimare a libertăţii de expresie este contraproductivă.

Suporterii români, cu precădere cei din peluze, au mai primit recent o critică, din partea comentatorului sportiv Mihai Mironică. Acesta a declarat la un post tv că: „Sălbaticii din peluze au privat România de câștigarea grupei UEFA Nations League (…) Am ajuns sălbaticii Europei, ne îmbrăcăm în negru ca niște neo-fasciști, niște neo-legionari (…) Ei sunt cancerul fotbalului românesc (…) Când va opri federația această vandalizare a naționalei României?”

Până una alta, spectacolele de pe stadioanele din România sunt asigurate (și) de galerii, mai ales pe fondul unor reprezentații sportive care nu se mai ridică de ceva vreme la așteptările iubitorilor fenomenului fotbalistic. Și asta nu din cauza suporterilor.

Sursa foto Revista Ultra