Toate lucrurile bune trebuie să ajungă la sfârșit, iar momentul cînd, în sfârșit trebuie sa ne luam rămas bun de la Windows 7. Începând cu 14 ianuarie 2020, Microsoft a încetat oficial să ofere suport pentru sistemul de operare, ceea ce înseamnă că descărcarea și instalarea automată (sau solicitată) de actualizări și corecții si patch-uri de vulnerabilități noi nu mai este posibilă.

Că vulnerabilitățile abundă în Windows 7 este în afara oricărei îndoieli – și nu din cauză că Microsoft nu a gresit. Orice sistem de operare este un sistem ființă complex, constând din numeroase componente și multe milioane de linii de cod, astfel încât evitarea erorilor este imposibilă fără a sacrifica viteza și comoditatea. Hackerii vor fi întotdeauna acolo căutând vulnerabilități de exploatat, infectarea calculatoarelor cu malware, furtul datelor, preluarea controlului sistemelor și așa mai departe.

În cazuri excepționale, dezvoltatorii continuă să corecteze vulnerabilitățile în sistemele de operare învechite. Totuși, pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de ceva pe scara unei pandemii globale. În 2017, de exemplu, în timpul rampajului WannaCry , Microsoft a lansat actualizări inclusiv pentru Windows XP și Windows Server 2003 deja întrerupte.

Acea actualizare a rezolvat o vulnerabilitate prin care malware-ul a pătruns pe dispozitive. Cu toate acestea, majoritatea ciberatacurilor nu provoacă un astfel de splash (și de aici răspunsul dezvoltatorilor). Cu toate acestea, scara lor relativ modestă nu reprezintă confortul victimelor.

Ce să faci cu Windows 7

Dacă Windows 7 este deja instalat pe computer, sfatul specialiștilor consultați de noi este ca cel mai simplu și cel mai bine este să faceți upgrade la Windows 10. Chiar dacă 7 este partenerul dvs. de suflet, versiunea actuală a sistemului de operare este mai fiabilă – și liniștea sufletească și securitatea datelor merită câteva ore necesare pentru instalare și obișnuință cu ea.

Dacă din anumite motive nu puteți face upgrade la Windows 10 – probleme de compatibilitate hardware sau software – și trebuie să respectați Windows 7, va trebui să vă ocupați singur de securitate. În primul rând, aveți nevoie de protecție care blochează exploatarea vulnerabilităților noi și necunoscute.

Sfatul specialiștilor consultati de noi este, ca în cazul in care nu faceți upgrade la Windows 10 să vă instalați urgent o soluție de securitate, recomandarea acestora fiind Kaspersky de la www.vanzarisoft.ro

Soluțiile de securitate Kaspersky includ Kaspersky Exploit Prevention, care împiedică exploatarea erorilor necunoscute anterior. Această tehnologie ne-a permis să detectăm mai multe vulnerabilități ZERODAY în Windows.

Prevenirea exploatării este integrată în soluțiile de securitate Kaspersky atât pentru utilizatorii casnici, cât și pentru utilizatorii de afaceri . Iată cum să o activați:

Deschideți setările făcând clic pe angrenajul din colțul din stânga jos al aplicației.
Accesați Protecție .
Selectați System Watcher .
În Protecția automată a exploatării , selectați caseta de selectare Monitor pentru a efectua operațiuni neautorizate .
Selectați ce să faceți cu acțiunile suspecte. Pe un sistem neacceptat, blocarea este cea mai bună opțiune.