USR pune la dispoziția piteștenilor primul index normativ local din România. Acesta se găsește pe hcl.usr.ro și conține într-un format accesibil documente oficiale relevante emise de autoritățile administrației publice locale.

Principalul avantaj al acestui index este că permite realizarea de căutări după cuvinte cheie atât în titlul cât și în conținutul hotărârilor, al dispozițiilor de primar și al proceselor verbale încheiate la nivelul primăriilor și al consiliilor locale sau municipale.

În prezent, majoritatea acestor instituții publică actele normative locale în format PDF scanat, ceea ce face imposibilă indexarea lor în motoarele de căutare. Pentru a rezolva această problemă, voluntarii USR au realizat un sistem prin care documentele oficiale sunt descărcate de pe site-urile primăriilor, apoi transformate din format .pdf în format text, cu ajutorului unui software OCR, apoi sunt încărcate pe site și indexate folosind un motor de căutare local.

”Instrumentul pe care USR îl pune la dispoziție vine să rezolve marea problemă a actelor normative din administrația locală. Și anume, rezolvă problema căutării după cuvinte cheie. Sistemul permite căutarea nu doar în titlu, ci și în conținut, făcând astfel extrem de ușor de identificat toate hotărârile de consiliu care se referă la un anumit subiect. În mod normal, acest index și facilitatea de căutare ar fi trebuit să fie oferite din oficiu pe pagina Primăriei Municipiului Pitești. Pentru că acest lucru nu se întâmplă, venim in sprijinul piteștenilor și le punem la dispoziție un astfel de instrument”, a declarat Mihai Mihăilescu Președintele Filialei USR Pitești.

„De aceeași situație ne-am lovit in Parlamentul României, când până acum un an primeam, cu două zile înainte de ziua votului, proiectul de buget al Guvernului pe un CD in format PDF, iar noi stăteam o noapte întreagă să convertim documentul intr-un format editabil în care să urmărim cu ușurință datele trimise de către Guvern. Administrațiile locale trebuie să renunțe la opacitatea cu care au condus 30 de ani. Sper ca acest exemplu să fie preluat rapid de toate primăriile din județ și să-și aducă aminte că sunt în slujba cetățeanului – Ionuț Moșteanu Deputat USR de Argeș

În prezent, pe hcl.usr.ro sunt încărcate documente emise de autoritățile publice locale din București (municipalitate și sectoare),Cluj-Napoca, Craiova Iași, Constanța si Pitești, urmând ca ulterior să fie analizată oportunitatea extinderii și pentru alte primării.

Proiectul hcl.usr.ro este cel de-al doilea instrument pe care USR îl pune la dispoziția cetățenilor pentru transparentizarea activității primăriilor. Primul astfel de instrument este transparenta.usr.ro, pagină care prezintă grafic datele oficiale aferente execuției bugetare (venituri și cheltuieli) pentru primăriile din România.