Pe timp de noapte, în Pitești, orașele și în comunele limitrofe singura modalitate de transport, alta decât mașinile personale, sunt taxiurile. Deși orașul este mult mai liber, semafoarele sunt oprite și tarifele de noapte mai mari decât cele practicate pe timp de zi, mulți dintre taximetriști refuză să mai iasă pe traseu. In ultimii ani s-au înmulțit cazurile în care clienții, odată ajunși la destinație, refuză să plătească contravaloarea cursei. Știri de Pitești demarează astăzi o campanie de conștientizare a acestui fenomen, în cadrul căreia vom prezenta poveștile de noapte ale taximetriștilor: refuzul clienților de a plăti, amenințări cu bătaia din partea unora dintre ei și chiar faptul că unii dintre clienți le solicită taximetriștilor bani. De remarcat ar fi că nu numai bărbații au curajul să se manifeste așa, ci chiar și femeile. Dar despre metodele practicate de sexul frumos pentru a evita plata cursei, într-un alt episod.

Astăzi prezentăm cazul a doi taximetriști țepuiți în doar câteva zeci de minute de același client.

Sâmbătă noaptea, un taximetrist care se afla în Prundu primește o comandă pentru stația taxi Romaria. La comandă apar doi cetățeni, dintre care unul se afla în stare de ebrietate. Cei doi ajung lângă taxi, moment în care cetățeanul care nu se afla sub influența alcoolului, îi cere un foc, dar fară a se urca în mașină. In timp ce șoferul îi ofera o brichetă, celălalt se urcă în dreapta lângă el. Văzându-se în imposibilitatea să mai refuze cursa, îl întreabă pe celălalt dacă viitorul client are bani să plătească. Este asigurat că are bani și taxiul pornește cu destinația Nord. In zona Casei Cărții, din spate vine un alt taxi care îi face semn să tragă pe dreapta. Colegul taximetrist se conformează, lasă geamul jos, iar cel de-al doilea îi spune: Vezi că ala pe care îl ai lângă tine, mai fu cu unu mai devreme, îi luai eu de la Yoko, i-am dus la non-stop de la Prundu, s-au făcut că intră în magazin și au fugit prin spate. Am alergat puțin după ei, dar nu i-am mai prins. Și acum unul dintre ei s-a urcat la tine. Are bani, are 3 milioane la el, dar nu vrea să plătească, zice că e șmecher.

Taximetristul se întoarce către client și-l confruntă, cerându-i să-i dea banii în avans. Acesta refuză iar taximetristul merge cu el în stație la Muntenia, unde mai erau mașini parcate. Incă o dată bărbatul refuză, moment în care este chemată poliția care a sosit într-un timp extrem de scurt. Nici măcar de față cu polițiștii, omul nu și-a modificat comportamentul, ba chiar devine violent față de taximetriști. Din motivul că pe filmarea originală se aud și înjurături, din film a fost scoasă această parte. Bărbatul a fost preluat de polițiști, și cu chiu cu vai le-a plătit cursa celor doi taximetriști păcăliți.

Taximetriștii spun că în ultimii ani s-au înmulțit alarmat astfel de situații, unele degerând chiar în violențe la adresa lor. Mulți dintre clienți consideră că legea nu le poate face nimic, deși taximetria este o activitate reglementată și fiscalizată. Taxiurile nu sunt mașini de luat la ocazie, ci un serviciu oferit contra cost. De fapt așa își motivează și țeparii refuzul de a plăti: Ce poți să-mi faci, bă?

Mai mult, articolul 239 – Abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor, pedepsește aceste acte cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni al 3 ani.Pe de altă parte, taximetriștii sunt apărați nu numai de lege, dar și de tehnologie. În mai toate zonele din oraș există camere de supraveghere, mulți dintre ei au istalat pe mașini aparatură de înregistrare video, există aplicații prin care se anunță imediat când pățesc ceva, etc. Așa că este cam greu să scapi neidentificat.

La asta se adaugă și activitatea polițiștilor care intervin de fiecare dată extrem de repede la solicitările taximetriștilor.
In episodul următor, vom prezenta cazul unui cetățean care nu doar că nu a vrut să plătească, dar chiar i-a cerut șoferului 50 de lei pentru băutără, după care a devenit violent.