Ziua Internaţională de Monitorizare a Apei este un un program educaţional internaţional menit să stimuleze organizarea şi implicarea publică în acţiunea de protejare a resurselor de apă ale planetei, oamenii de pretutindeni fiind încurajaţi să testeze calitatea apelor prin efectuarea de monitorizări de bază ale acestora.
În prezent acest program este coordonat de EarthEcho International sub denumirea EarthEcho Water Challenge.
Ziua Internaţională de Monitorizare a Apei este sărbătorită oficial în data de 18 septembrie, dar activităţile de monitorizare a apei se pot desfăşura oricând, din 22 martie (când se aniversează Ziua Mondială a Apei) până în 31 decembrie, acestea constând în efectuarea, cu ajutorul unor truse speciale, a analizelor apei la 4 indicatori, şi anume: oxigen dizolvat, pH, temperatură şi turbiditate.
Societatea Apă Canal 2000 SA s-a implicat din anul 2004 în desfăşurarea acestui program la nivel local, în acest sens colaborând cu mai multe şcoli din judeţul Argeş, în cadrul Programului Educaţional Piky. Şi în acest an continuăm organizarea activităţilor specifice şi invităm elevii şi profesorii să monitorizeze calitatea apelor utilizând truse puse la dispoziţia şcolilor de către societate.
Scopul acestei acţiuni este formarea unei atitudini de respect pentru natură şi dezvoltarea unui comportament responsabil faţă de mediul înconjurător.
În cadrul societăţii Apă Canal 2000, calitatea apei – pe fluxurile de tratare şi epurare, în reţelele de distribuţie apă potabilă şi reţelele de canalizare din aria de operare – este monitorizată în permanenţă prin cele două laboratoare, respectiv Laboratorul Uzinei de Apă şi Laboratorul Ape Uzate.
De Ziua Internaţională de Monitorizare a Apei reafirmăm faptul că apa curată înseamnă viaţă şi vieţile noastre depind de modul în care protejăm calitatea apelor noastre.
„Toate vieţuitoarele – plante, animale şi oameni – au nevoie de apă curată. În calitate de consumatori de apă şi cetăţeni ai planetei Pământ trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru influenţa pe care o avem asupra calităţiii apei.“ (Philippe Cousteau Jr., co-fondator şi preşedinte al EarthEcho International)
Mai multe informaţii legate de acest program se pot afla accesând site-ul: www.worldwatermonitoringday.org .
Urăm tuturor elevilor şi cadrelor didactice mult succes în noul an şcolar, sănătate, putere de muncă şi rezultate deosebite!, se arată într-un comunicat de presa emis de SC Apă-Canal 2000 S.A.